<< DEZE ACTIVITEIT HEEFT INMIDDELS PLAATSVONDEN, LEES HET VERSLAG>>
Op 16 oktober 2024 is er op de TU Delft een gezamenlijke bijeenkomst van Stubeco, Stutech en Stufib, voor alle leden van de drie studieverenigingen. Op het programma staan diverse lezingen. Het onderwerp: de strategieën van circulariteit. Er worden een aantal specifieke aspecten behandeld van de zogenoemde R-ladder.
14:30 uur – Inloop
15:00 uur – Start lezingen (zie hieronder)
17:30 uur – Borrel en maaltijd
20:00 uur – Einde
De bijeenkomst wordt georganiseerd het gebouw van de faculteit Civiele Techniek (gebouw 23) op de TU Delft. Zie ook de plattegrond. In de omgeving kunt u betaald parkeren.
Aanmelden is verplicht en kan alleen via het secretariaat van Stufib. Als je wil komen, stuur een mail naar secretariaat@stufib.nl. En geef daarbij aan of je alleen aan de lezingen wilt deelnemen of ook aan de borrel en maaltijd.
De borrel en maaltijden worden aangeboden door Stubeco, Stutech en Stufib. Als je je hebt aangemeld en je bent onverhoopt toch verhinderd, stuur dan tijdig een afmelding (ook weer naar secretariaat@stufib.nl. Daarmee voorkomen we onnodige kosten.
R-ladder - Strategieën van circulariteit (bron: rvo.nl)
Bestaande constructies en versterken
Door: Antony van Middelkoop – Specialist civiele techniek ABT
In de afgelopen decennia is ontzettend veel gebouwd. In veel gevallen veranderd na verloop van tijd de functionele- of belastingseis om allerlei redenen. Het zou al te rigoureus zijn om dan gelijk aan slopen en nieuwbouw te denken. Er zijn veel mogelijkheden om bestaande (beton)constructies te versterken om zo weer te voldoen aan de nu geldende eisen. In deze presentatie worden aan de hand van een aantal projectvoorbeelden mogelijkheden en aandachtspunten toegelicht met betrekking tot (rest)levensduur, ontwerp en uitvoering. Het zwaartepunt zal daarbij liggen bij het gebruik van gelijmde (voorgespannen) koolstofwapening.
Gerecycled kwaliteitsbeton
Door: René Rutte – Specialist Urban Mine
René Rutte van Urban Mine, een van de koplopers in betonverduurzaming, legt uit hoe zij actief bijdragen aan de transitie naar circulair beton. Bij Urban Mine wachten ze niet af, maar zetten ze juist stappen vooruit om de betonindustrie te verduurzamen. Ze nemen het initiatief door gebruikte betonmaterialen – de "betonoogst" – in te nemen en deze vervolgens te verwerken tot volledig circulair beton. Hierbij komen alle facetten van het proces aan bod, van de inname van oud beton tot de uitlevering van hoogwaardige, hergebruikte materialen. Met hun aanpak willen ze laten zien dat duurzaam bouwen niet iets is voor de toekomst, maar iets waar we nu al mee aan de slag moeten gaan.
Circulariteit in België: van R&D naar normalisatie
Door: Niels Hulsbosch – R&D Expert Buildwise
Deze presentatie behandelt de transitie van onderzoek naar implementatie binnen de Belgische betonsector, met een focus op het bevorderen van circulariteit en het verlagen van de milieuvoetafdruk van beton. Het belicht hoe innovatieve betontechnologieën, zoals het gebruik van innovatieve, niet-normatieve secundaire granulaten, fillers en cementtypes, worden onderzocht in België op hun gebruiksgeschiktheid. De nadruk ligt uiteindelijk op het normalisatieproces, dat nodig is om deze innovaties grootschalig toe te passen. Daarbij worden lessen uit collectief onderzoek gedeeld, waarbij de brug wordt geslagen van experimentele resultaten naar normering en certificering.
Hergebruik betonnen liggers
Door: Rob Vergoossen – Specialist bestaande constructies Royal HaskoningDHV
Vanuit het SBIR circulaire viaducten project van Rijkswaterstaat zijn diverse leerervaringen opgedaan over het hergebruik van prefab liggers. De CROW Richtlijn 4 hergebruik van prefab elementen is gepubliceerd en Rijkswaterstaat is samen met Groene liggers bezig met opschaling door honderden liggers te oogsten en geschikt te maken voor hergebruik. Zowel de betontechnologische, uitvoeringstechnische als constructieve aspecten van hergebruik zullen aan de orde komen.
Ervaringen met duurzaam aanbesteden
Door: Ruud Jansen & Ineke Andries – Gemeente Dongen
De gemeente Dongen wil een stap voorwaarts zetten in de transitie naar een circulaire economie. Spaarzaam omgaan met bouwmaterialen en zo min mogelijk CO2 uitstoot tijdens de gehele levensduur zijn hierbij speerpunten. Om dit doel te bereiken vragen we bij onze aanbestedingen om naast de prijs ook de MKI waarde aan te bieden. Bij de aanbesteding werken we met beste prijs-kwaliteitverhouding (BPKV) en wegen we naast de prijs ook het kwaliteitsaspect duurzaamheid. Op deze wijze willen we inschrijvers stimuleren om meer te bieden dan wat geëist wordt.